ژانرها ممکن است طیف گستردهای از بازیها را در بر گیرند که منجر به طبقهبندیهای خاصتری به نام زیرژانرها میشود. در این مقاله در کنار ما باشید تا 13 مورد از ژانرهای بازیهای ویدیویی را به همراه زیرژانرهای آن با هم بررسی کنیم.
▍ لیست ژانرهای بازیهای ویدیویی به همراه زیر ژانرها
ژانر بازیهای ویدیویی معمولاً با محیط یا داستان بازی یا رسانه بازی آن تعریف نمی شوند، بلکه با نحوه تعامل بازیکن با بازی تعریف می شوند. ژانرها ممکن است طیف گستردهای از بازیها را در بر گیرند که منجر به طبقهبندیهای خاصتری به نام زیرژانرها میشود. به عنوان مثال، یک بازی اکشن را می توان در زیر ژانرهای بسیاری مانند بازی های پلتفرم و بازی های مبارزه ای طبقه بندی کرد. در این مقاله دیکاردو برای شما فهرستی از متداولترین ژانرهای بازیهای ویدیویی با توضیحات کوتاه برای ژانرهای جداگانه و زیرژانرهای اصلی آورده شده است. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
#1 اکشن Action اولین گزینه
بازیهای اکشن از اصلی ترین ژانرهای بازیهای ویدیویی هستند. این بازیها بر چالشهای فیزیکی تأکید دارند که برای غلبه بر آنها به هماهنگی چشم و مهارت حرکتی دست نیاز دارد. آنها در اطراف بازیکن متمرکز می شوند که کنترل بیشتر بازی را در دست دارد. بسیاری از اولین بازی های ویدئویی بازی های اکشن در نظر گرفته می شدند. امروزه، هنوز هم یک ژانر وسیع است که همه بازیهایی را که شامل چالشهای فیزیکی هستند، پوشش میدهد. اگر از علاقه مندان این سبک هستید می توانید مقاله بهترین بازیهای اکشن را در بلاگ دیکاردو مشاهده کنید.
از محبوب ترین بازیهای این ژانر می توان به Call of Duty Mobile ، Brawl Star، Garena Free Fire ، Ninja Arashi2 ، Pubg New State، Call of Duty Vanguard و Crash Bandicoot اشاره کرد.
بازی های اکشن بر اساس زیرژانرهای زیادی طبقه بندی می شوند. بازیهای پلتفرم و بازیهای مبارزهای از جمله بهترین زیرژانرهای شناختهشده هستند، در حالی که بازیهای شوتر یکی از ژانرهای غالب در بازیهای ویدیویی از دهه 1990 بوده و هستند. بازی های اکشن معمولا شامل عناصری از گیم پلی کشش هستند بنابراین میتوان آن را از اصلی ترین ژانرهای بازیهای ویدیویی در نظر گرفت. در ادامه به معرفی اصلی ترین زیرژانرهای اکشن میپردازیم:
1.1 ✜ پلتفرم گیمز Platform games
بازیهای پلتفرم (یا پلتفرمرها) گیمپلی عمدتاً حول محور پریدن و بالا رفتن برای حرکت در محیط بازیکن هستند. آنها ممکن است دشمنان یا موانعی برای اجتناب و مبارزه داشته باشند یا ممکن است فقط پازل های پرش خالص باشند. به طور کلی شخصیتهای قابل بازی در یک بازی پلتفرم میتوانند چندین برابر قد خود بپرند و به بازیکن کنترل روی حرکت آنها در هوا و همچنین ارتفاع و فاصله پرشهایشان ارائه میشود.
تنظیمات معمولاً به صورت عمودی اغراقآمیز میشوند با زمینهای ناهموار بسیار که بازیکن میتواند به آن بپرد یا از آن سقوط کند. Donkey Kong یکی از اولین و شناخته شده ترین پلتفرمرها بود. مطبوعات بازی آمریکایی آن را با استفاده از اصطلاح بازی کوهنوردی در آن زمان طبقه بندی کردند.
Super Mario Bros، یک بازی پلتفرم، با بیش از 40 میلیون نسخه فروخته شده یکی از پرفروش ترین بازی های تمام دوران بود.
1.2 ✜ شوتر گیمز Shooter games
در بازیهای تیراندازی بازیکنان از سلاحهای دور استفاده میکنند تا در اقدامی که در فاصله دور انجام میشود، شرکت کنند. اکثر شوترها شامل گیم پلی خشن هستند. و از سلاح های کشنده برای آسیب رساندن به حریفان استفاده می شود. با این حال، برخی از تیراندازان، مانند Splatoon، اهداف غیر خشونت آمیز دارند.
در خارج از یک مسابقه، بازیکنان این توانایی را دارند که ظاهر قهرمانان را سفارشی کنند. تیراندازهای قهرمان از ژانر میدان نبرد آنلاین چند نفره و تیراندازهای مبتنی بر تیم محبوب مانند Team Fortress 2 الهام گرفته شدهاند. نمونههایی از تیراندازیهای قهرمان عبارتند از Overwatch، Paladins، Apex Legends، و Valorant
Doom که توسط Id توسعه یافته و یک سال پس از انتشار Wolfenstein 3D منتشر شده است، به طور گسترده به عنوان یکی از تأثیرگذارترین بازی ها در تاریخ بازی های ویدیویی شناخته می شود.
از دیگر مجموعههای تیراندازی موفق میتوان به Half Life، یک سریال تحسینشده و موفقیتآمیز تجاری اشاره کرد که به دلیل تأثیر آن بر تیراندازان معاصر شناخته میشود. و فرنچایز Call of Duty، با بیش از 250 میلیون فروش در تمام عناوین آن از شاهکارهای این سبک به شمار می روند.
1.3 ✜ فایتینگ گیمز Fighting games
بازیهای مبارزهای حول محور نبردهای نزدیک، معمولاً نبردهای یک به یک یا در برابر تعداد کمی از حریفان به همان اندازه قدرتمند، که اغلب شامل حملات غیرمسلحانه خشونتآمیز و اغراقآمیز است، متمرکز میشوند. اکثر بازی های مبارزه ای دارای تعداد زیادی شخصیت قابل بازی و حالت چند نفره رقابتی هستند.
در حالی که بیشتر بازیهای مبارزهای بر مبارزه تن به تن تأکید دارند، برخی از بازیهای مبارزهای مانند Soulcalibur و Samurai Shodown حول نبرد با سلاحهای غوغا متمرکز میشوند. بسیاری از بازیهای مبارزهای شامل حملات بسیار تاکید شده بر اساس سیستمهای مختلف هنرهای رزمی میشوند. بازیهای مبارزهای یکی از غالب ترین ژانرهای بازیهای ویدیویی تا اواخر دهه 1990 بودند، اما پس از آن این ژانر با کاهش جزئی مواجه شد.
با این حال، این افول کوتاه مدت بود، زیرا عناوینی مانند Mortal Kombat، Street Fighter، و Super Smash Bros. بر جمعیت جنگنده های دوران مدرن تسلط دارند. با این حال، بازیهای زیر ژانر مختلف شروع به محبوب شدن میکنند. Super Smash Bros و انحراف آن از مجموعه قواعد بازی های مبارزه ای سنتی یکی از این بازی ها است که به دلیل ذهنیت ساخت بازی های پارتی «سرگرمی بیش از فرم» طرفداران زیادی پیدا کرده است.
1.4 ✜ بیتیم آپ گیمز Beat ’em up games
Beat’em ups یا brawlers یک ژانر مرتبط، اما متمایز از بازی های مبارزه ای است. در حالی که هر دو شامل نبرد از فاصله نزدیک می شوند، ضرب و شتم آن ها بازیکنان را در مقابل امواج بزرگ حریف قرار می دهند. Beat’em ups در اوایل دهه 1990 با انتشار بازی های مبارزه با کاهش ناگهانی محبوبیت مواجه شد، اما Beat’em up های سه بعدی این ژانر را زنده نگه داشته اند. هک اند اسلش یک ژانر فرعی است که اغلب برای اشاره به ضرب و شتم های مبتنی بر سلاح استفاده می شود.
1.5 ✜ استلز گیمز Stealth game
این بازیها معمولاً بر روی دزدی و دوری از توجه دشمن در درگیری مستقیم تأکید دارند، به عنوان مثال، سری Metal Gear و سری Sly Cooper. در یک بازی Stealth، بازیکنان معمولاً هنوز هم میتوانند در نبردی با صدای بلند و آشکار شرکت کنند، اما اغلب به خاطر آن مجازات میشوند. بازیهای دیگر، مانند Dishonored، بازیکن میتواند با یا بدون مخفی کاری به هدف خود دست یابد، اما مخفی کاری تشویق میشود زیرا بازیکن نسبت به بسیاری از دشمنان خود در مضیقه است.
اولین بازی مخفی کاری Manbiki Shounen (پسر مغازه دار) بود که در نوامبر 1979 منتشر شد. بازی کامپیوتر شخصی PET 2001 توسط هیروشی سوزوکی توسعه داده شد. Metal Gear هیدئو کوجیما اولین بازی مخفی کاری جریان اصلی بود، با بازیکنی که بازی را بدون سلاح شروع کرد، و بیش از یک میلیون نسخه در ایالات متحده فروخت. Metal Gear 2: Solid Snake گیم پلی مخفیانه نسخه قبلی خود را تکامل داد. متال گیر و متال گیر 2 به عنوان مکانیک های مخفی کاری پیشگام شناخته می شوند.
1.6 ✜ سورویوال گیمز Survival games
بازیهای بقا، بازیکن را با حداقل منابع، در یک محیط خصمانه و جهان باز شروع میکنند و از آنها میخواهند منابع، ابزار کاردستی، سلاحها و سرپناه را جمعآوری کنند تا تا حد امکان زنده بمانند. بسیاری از آنها در محیطهای تولید شده رویهای تنظیم میشوند و بدون هیچ هدف مشخصی باز هستند. آنها ممکن است با ژانر وحشت بقا همپوشانی داشته باشند، که در آن بازیکن باید در یک محیط فراطبیعی مانند آخرالزمان زامبی زنده بماند.
1.7 ✜ ریتم گیمز Rhythm games
ریتم بازی یا ریتم اکشن یک ژانر از بازی ویدیویی اکشن با موضوع موسیقی است که حس ریتم بازیکن را به چالش می کشد. این ژانر شامل بازی های رقص مانند Dance Dance Revolution و بازی های مبتنی بر موسیقی مانند Donkey Konga و Guitar Hero است. بازیهای این ژانر بازیکن را به چالش میکشد تا دکمهها را در زمانهای دقیق فشار دهد: صفحه نمایش نشان میدهد که بازیکن باید کدام دکمه را فشار دهد، و بازی هم برای دقت و هم برای همگامسازی با ضرب امتیاز امتیاز میدهد.
1.8 ✜ بتل رویال گیمز Battle Royale games
بازی بتل رویال سبکی است که عناصر بقا، اکتشاف و جابجایی یک بازی بقا را با گیم پلی آخرین مرد ایستاده ترکیب می کند. بازیهای بتل رویال تعداد زیادی از بازیکنان را به چالش میکشند، که با حداقل تجهیزات شروع میشوند، تا به دنبال سلاحها و زرهها و از بین بردن سایر حریفان باشند، در حالی که سعی میکنند در منطقه امن قابل بازی باقی بمانند که با گذشت زمان کوچکتر میشود و برنده آخرین رقیب است. اگر به بازیهای بتل رویال علاقه مند هستید میتوانید مقاله بهترین بازیهای بتل رویال برای iOS را در بلاگ دیکاردو مشاهده کنید.
بازیهای برجسته بتل رویال عبارتند از PlayerUnknown’s Battlegrounds، Fortnite Battle Royale، Garena Free Fire، Apex Legends و Call of Duty: Warzone که هر کدام دهها میلیون بازیکن را ظرف چند ماه پس از انتشار دریافت کردهاند.
#2 اکشن ادونتور Action-adventure از دیگر ژانرهای بازیهای ویدیویی
یکی دیگر از ژانرهای بازیهای ویدیویی Action-adventure است. اگرچه بازیهای اکشن ماجراجویی را میتوان به بازیهای اکشن یا ماجراجویی تقسیم کرد، اما عناصری از دو ژانر جزء خود را ترکیب میکنند، که معمولاً دارای موانع طولانیمدتی هستند که باید با استفاده از یک ابزار یا آیتم بهعنوان اهرم و همچنین بسیاری از موانع کوچکتر بر طرف شوند. تقریباً به طور مداوم در راه است، که برای غلبه بر عناصر بازی های اکشن نیاز دارد.
یکی از اولین بازی های اکشن ماجراجویی، بازی Atari 2600 Adventure (1980) بود. این به طور مستقیم از متن ماجراجویی اصلی، ماجراجویی غار عظیم، الهام گرفته شده است. از دیگر بازیهای مشهور این ژانر، بازی Cyber Hunter است. در فرآیند انطباق یک بازی متنی با یک کنسول با تنها یک جوی استیک برای کنترل، طراح وارن روبینت با ترکیب عناصر بازی اکشن آرکید یک بازی اکشن ماجراجویی ایجاد کرد. بنابراین میتوان آن را از پر طرفدارترین ژانرهای بازیهای ویدیویی در نظر گرفت. در ادامه به معرفی 2 زیرژانر اصلی آن می پردازیم:
2.1 سورویوال هارور Survival horror
بازیهای ترسناک بقا بر ترس تمرکز میکنند و سعی میکنند بازیکن را از طریق عناصر داستانی ترسناک سنتی مانند جو، مرگ، مردگان، خون و گور بترسانند. یکی از عناصر مهم گیم پلی در بسیاری از این بازی ها، مقدار کم مهمات یا تعداد سلاح های غوغا شکستنی است. از نمونه های قابل توجه می توان به Silent Hill و Resident Evil اشاره کرد.
2.2 مترویدوانیا Metroidvania
بازیهای مترویدوانیا زیرشاخهای از پلتفرمر هستند که نام دو فرنچایز معروف آن یعنی Metroid و Castlevania را گرفتهاند. آنها دارای نقشههای جهانی به هم پیوسته بزرگی هستند که بازیکن میتواند کاوش کند، اما دسترسی به بخشهایی از جهان توسط درها یا موانع دیگر محدود میشود که تنها پس از دستیابی بازیکن به ابزار، سلاح یا تواناییهای ویژه در بازی باز میشوند.
دستیابی به چنین پیشرفتهایی همچنین به بازیکن در شکست دادن دشمنان دشوارتر و یافتن میانبرها و مناطق مخفی کمک میکند و اغلب شامل ردیابی مجدد مراحل در نقشه میشود. Metroidvanias معمولاً از هیچ گیم پلی خطی تشکیل نمی شود و اغلب شامل عقبگردهای زیادی می شود .
#3 ادونتور Adventure از دیگر ژانرهای بازیهای ویدیویی با 5 زیرژانر
از دیگر ژانرهای بازیهای ویدیویی، بازیهای Adventure هستند. بازیهای ماجراجویی از اولین بازیهایی بودند که با متن ماجراجویی Colossal Cave Adventure در دهه 1970 شروع شد. این بازی در ابتدا به سادگی «ماجراجویی» نام داشت و همنام این ژانر است. با گذشت زمان، گرافیک به این ژانر معرفی شده و رابط کاربری تکامل یافته است. برخلاف فیلم های ماجراجویی، بازی های ماجراجویی بر اساس داستان یا محتوا تعریف نمی شوند. در عوض، ماجراجویی شیوهای از گیمپلی بدون چالش یا اکشن را توصیف میکند. آنها معمولاً از بازیکن میخواهند که پازلهای مختلف را با تعامل با مردم یا محیط حل کند، اغلب به روشی غیر متخاصم. این یک ژانر “پاوریست” در نظر گرفته می شود و تمایل دارد هر چیزی را که شامل عناصر اکشن فراتر از یک مینی بازی باشد حذف کند. از مشهورترین بازیهای این ژانر می توان به Genshin Impact و Roblox اشاره کرد.
از آنجایی که بازیهای ماجراجویی در قالب چالشهای مبتنی بر اکشن یا محدودیتهای زمانی فشار کمی بر بازیکن وارد میکنند، بازیهای ماجراجویی توانایی منحصربهفردی را برای جذب افرادی که معمولاً بازیهای ویدیویی انجام نمیدهند، داشتهاند. این ژانر با انتشار Myst در سال 1993، پرفروشترین بازی رایانههای شخصی تمام دوران تا آن زمان، به اوج خود رسید. پس قطعا ادونتور از اصلی ترین ژانرهای بازیهای ویدیویی به شمار می رود. در ادامه به بررسی 4 زیرژانر آن می پردازیم:
3.1 تکست ادونتورز Text adventures
اولین بازی های ماجراجویی، ماجراهای متنی بودند که به عنوان داستان های تعاملی نیز شناخته می شدند. بازیهایی مانند سری محبوب Zork در اواخر دهه 1970 و اوایل دهه 1980 به بازیکن اجازه میداد تا از صفحه کلید برای وارد کردن دستوراتی مانند «طناب گرفتن» یا «به غرب» استفاده کند، در حالی که رایانه اتفاقات را توصیف میکند. مقدار زیادی برنامه نویسی برای تجزیه ورودی متن پخش کننده انجام شد.
3.2 گرافیک ادونتورز Graphic adventures
بازی های ماجراجویی با رایج شدن گرافیک ظاهر شدند. بازیهای ماجراجویی شروع به تکمیل کردند و بعداً توضیحات متنی را با تصاویر (مثلاً تصویری از مکان فعلی) جایگزین کردند. بازیهای ماجراجویی گرافیکی اولیه از تجزیهکننده متن برای وارد کردن دستورات استفاده میکردند.
استفاده روزافزون از موس ها منجر به ژانر «نقطه و کلیک» در بازی های ماجراجویی شد، جایی که بازیکن دیگر مجبور به تایپ دستورات نبود. برای مثال، بازیکن میتواند روی نماد دست و سپس روی طناب کلیک کند تا طناب را بردارد.
3.3 ویژوال ناولس Visual novels
یک رمان بصری bijuaru noberu یک بازی است که عمدتاً دارای گرافیک ایستا، معمولاً با هنر سبک انیمه است. همانطور که از نام ممکن است نشان دهد، آنها شبیه رمان های ترکیبی یا نمایشنامه های صحنه ای زنده هستند. بسیاری از رمانهای بصری آماری را که بازیکن باید برای پیشبرد طرح بسازد، دنبال میکند و پایانهای مختلفی را مجاز میسازد، که واکنشهای پویاتری نسبت به یک طرح ماجراجویی خطی معمولی به کنشهای بازیکن امکانپذیر میکند.
3.4 اینترکتیو مووی Interactive movie
ژانر فیلم های تعاملی با اختراع دیسک های لیزری به وجود آمد. یک فیلم تعاملی شامل کارتونهای کامل حرکتی یا سکانسهای اکشن زنده از قبل فیلمبرداری شده است، جایی که بازیکن برخی از حرکات شخصیت اصلی را کنترل میکند. به عنوان مثال، زمانی که در خطر است، بازیکن تصمیم می گیرد که کدام حرکت، اقدام یا ترکیب را انتخاب کند. در این بازی ها، تنها فعالیت بازیکن انتخاب یا حدس زدن حرکتی است که طراحان قصد انجام آن را دارند. فیلم های تعاملی معمولا با بازی هایی که به سادگی از ful استفاده می کنند متفاوت است.
این در همه چیز از بازی های مسابقه ای گرفته تا بازی های مبارزه ای استفاده شده است. تعدادی از بازیهای ماجراجویی سعی کردهاند از این اصطلاح برای تشبیه داستان بازیهای خود به بازیهای خود در فیلمها استفاده کنند، به ویژه بازیهای متأخر Tex Murphy و جدیدتر فارنهایت اگرچه آنها بهدرستی به عنوان ژانر طبقهبندی میشوند. هیبریدها عناصر فیلم های تعاملی برای صحنه های کات بازی، به شکل رویدادهای زمان سریع، برای هوشیار نگه داشتن بازیکن اقتباس شده اند. بازی هایی مانند Resident Evil 4 obvi را ارائه می دهند.
3.5 ریل تایم تری دی ادونتورز Real-time 3D adventures
تقریباً در این زمان، بازی های ماجراجویی سه بعدی زمان واقعی ظاهر شدند. اینها شامل Nightfall در سال 1998، Shenmue در 1999، realMyst در سال 2000، Shadow of Memories در سال 2001 و Uru: Ages Beyond Myst در سال 2003 بودند. آنها گیمپلی ماجراجویی سنتی را با برخی از ویژگیهایی که معمولاً با بازیهای اکشن مرتبط هستند، تقویت کردند، به عنوان مثال، آزادی. رفتار مبتنی بر حرکت و فیزیک
#4 پازل Puzzle از محبوبترین ژانرهای بازیهای ویدیویی
از دیگر ژانرهای بازیهای ویدیویی Puzzle است. بازی های پازل برای کسانی است که دوست دارند از مغز خود استفاده کنند و در حل پازل هیجان پیدا کنند. چه اقتباسهای ساده از پازلهای دنیای واقعی مانند سودوکو یا بازیهای پازل تمام عیار برای کاوش در محیط بازی ویدیویی، تنوع زیادی در پیشنهاد وجود دارد. آنها مهارت های حل مسئله بازیکن از جمله منطق، تشخیص الگو، حل توالی و تکمیل کلمات را آزمایش می کنند. بازیهای پازل همچنان میلیونها طرفدار پیدا میکنند، مخصوصاً در تلفنهای همراه که در آن بازیهایی مانند Candy وجود دارد.
بازیهای پازل بهجای ارائه مجموعهای تصادفی از پازلها برای حل، معمولاً مجموعهای از پازلهای مرتبط را ارائه میدهند که تنوعی در یک موضوع واحد هستند. این موضوع می تواند شامل تشخیص الگو، منطق یا درک یک فرآیند باشد. این بازیها معمولاً دارای مجموعهای از قوانین هستند، که در آن بازیکنان قطعات بازی را در یک شبکه، شبکه یا فضای تعامل دیگر دستکاری میکنند. بازیکنان باید سرنخهایی را برای دستیابی به شرایط پیروزی پیدا کنند، که سپس به آنها اجازه میدهد تا به سطح بعدی بروند. بنابراین پازل را می توان از معروف ترین ژانرهای بازیهای ویدیویی در نظر گرفت که در ادامه به بررسی 10 زیرژانر آن می پردازیم:
4.1 برک آوت کلون گیم Breakout clone game
Breakout clone (همچنین به عنوان شکستن بلوک یا توپ و دست و پا زدن نیز شناخته می شود) یک زیر کلاس از ژانر پازل است. این ژانر به دلیل پویایی بلوک کنترل شده توسط بازیکن (به نام پارو) نامگذاری شده است که بازی بر اساس آن است که توپ را به سمت اجسام مختلف مانند کاشی های رنگی، کاشی های خاص و کاشی های تخریب ناپذیر (به نام آجر) می زند. اصطلاح “آجر شکن” در اوایل دهه 2000 ابداع شد و بیشتر به بازی های مدرن تری اشاره دارد. برخی از نمونه های اولیه Arkanoid است که توسط Taito در سال 1986 توسعه یافت.
4.2 لاجیکال گیم Logical game
بازیهای پازل منطقی، منطق و مکانیسمهایی را نشان میدهند که در کل بازی ثابت هستند. حل آنها معمولاً به مهارت های استدلال قیاسی نیاز دارد.
4.3 فیزیکس گیمز Physics game
بازی فیزیک نوعی بازی ویدئویی پازل منطقی است که بازیکن باید از فیزیک و محیط بازی برای تکمیل هر پازل استفاده کند. بازیهای فیزیک از فیزیک ثابت برای چالشبرانگیزتر کردن بازیها استفاده میکنند. این ژانر به ویژه در بازی های فلش آنلاین و بازی های موبایلی محبوب است. مربیان از این بازی ها برای نشان دادن اصول فیزیک استفاده کرده اند.
بازیهای معمایی منطقی مبتنی بر فیزیک محبوب عبارتند از Portal، The Talos Principle، The Witness، Braid، Fez، World of Goo، و Cut the Rope. این ها همچنین شامل بازی های برخورد پرتابه مانند پرندگان خشمگین، Peggle، Monster Strike و Crush the Castle هستند.
4.4 کدینگ گیم Coding game
اینها بازی های پازل منطقی هستند که به عناصر برنامه نویسی نیاز دارند. به عنوان مثال می توان به ماشین شگفت انگیز، SpaceChem و Infinifactory اشاره کرد.
4.5 تریال اند ارور اکسپلوریشن Trial-and-error / exploration
این ژانر فرعی شامل بازی های نقطه و کلیک است که اغلب شباهت هایی با بازی های ماجراجویی و شبیه سازهای پیاده روی دارند. برخلاف بازیهای معمایی منطقی، این بازیها معمولاً برای حل نیاز به استدلال استقرایی دارند. ویژگی تعیین کننده این است که بازیکن قبل از اینکه بتواند مکانیسم هایی را در هر سطح حل کند، باید آنها را آزمایش کند. عناصر پازل اغلب در طول بازی سازگاری ندارند و بنابراین نیاز به حدس زدن و بررسی و کاوش برای آشکار شدن بیشتر پازل دارند. اینها عبارتند از Myst، Limbo، The Dig، Monument Valley و بازی های اتاق فرار مانند The Room.
4.6 هیدن آبجکت گیم Hidden object game
یک بازی با اشیاء پنهان یک ژانر از بازی های ویدئویی پازل است که در آن بازیکن باید مواردی را از لیستی که در یک صحنه پنهان شده اند پیدا کند. بازیهای شی پنهان یک روند محبوب در بازیهای معمولی هستند و خرید آنها نسبتاً ارزان است. Mystery Case Files: Huntsville که توسط Big Fish Games در سال 2005 منتشر شد، اولین بازی مدرن اشیاء پنهان در نظر گرفته می شود که در اواسط دهه 2000 با ظهور بازی های معمولی عرضه شد. برای آشنایی بیشتر با بازیهای اشیاء مخفی می توانید مقاله بهترین بازیهای شی پنهان برای اوقات فراغت را در بلاگ دیکاردو مشاهده کنید.
4.7 رویل د پیکچر گیم Reveal the picture game
بازی افشای تصویر نوعی بازی پازل است که تکه به تکه عکس یا تصویر را نشان می دهد.
4.8 تایل ماچینگ گیم Tile-matching game
در بازیهای ویدیویی تطبیق کاشی، بازیکن به منظور ناپدید شدن کاشیها بر اساس یک معیار تطبیق، کاشیها را دستکاری میکند. این ژانر با شلیک زنجیره ای در سال 1985 شروع شد! و شباهت هایی به بازی های “falling block” مانند تتریس دارد. این ژانر شامل بازیهایی است که نیاز به تعویض قطعات دارند، مانند Bejeweled یا Candy Crush Saga، بازیهایی که بازی فال ماهجونگ مبتنی بر کاشی کلاسیک را تطبیق میدهند، مانند Mahjong Trails، و بازیهایی مانند Zuma که در آن قطعات روی تخته شلیک میشوند.
در بسیاری از بازیهای تطبیق کاشیهای اخیر، معیار تطبیق این است که تعداد معینی از کاشیها از یک نوع را بهگونهای قرار دهیم که به یکدیگر نزدیک شوند. این عدد اغلب سه است و زیرمجموعه مربوط به بازیهای تطبیق کاشی به عنوان “بازی سه مسابقه” نامیده میشود. نمونه های دیگر عبارتند از Threes و Lumines.
4.9 تریدیشنال پازل گیم Traditional puzzle game
همچنین اقتباسهای دیجیتالی زیادی از بازیهای پازل سنتی، از جمله بازی یک نفره و فال ماهجونگ انجام شده است. حتی پازل های کلمه آشنا، پازل های اعداد، و پازل های تداعی به عنوان بازی هایی مانند آموزش مغز دکتر کاواشیما اقتباس شده اند.
4.10 پازل پلتفرم گیم Puzzle-platform game
بازی پلتفرمهای پازل با استفاده از ساختار بازی پلتفرم برای هدایت بازیهایی که چالش آن عمدتاً از پازلها مشتق شده است مشخص میشوند. نسخههای Door Door از انیکس در سال 1983 و سگا در سال 1985، شاید اولین نمونهها باشند، اگرچه ژانر متنوع است، و طبقهبندیها میتوانند متفاوت باشند. Doki Doki Penguin Land به بازیکنان اجازه می داد تا به شکل معمولی پلت فرم بدود و بپرند، اما آنها همچنین می توانستند بلوک ها را از بین ببرند و وظیفه داشتند یک تخم مرغ را به پایین سطح هدایت کنند بدون اینکه اجازه دهند آن بشکند.
وایکینگ های گمشده (1993) یک بازی محبوب در این سبک بود. دارای سه شخصیت است که بازیکنان می توانند بین آنها جابجا شوند که هر کدام دارای توانایی های متفاوتی هستند. هر سه شخصیت برای تکمیل اهداف سطح مورد نیاز است.
#5 رول پلینگ Role-playing از دیگر ژانرهای بازیهای ویدیویی با چالش های دشوار
از دیگر ژانرهای بازیهای ویدیویی، بازیهای Role-playing هستند. بازیهای ویدیویی نقشآفرینی، گیمپلی خود را از بازیهای نقشآفرینی رومیزی سنتی مانند Dungeons میگیرند. با غلبه بر چالشهای دشوار و یا شکست دادن هیولاها، بازیکن امتیازات تجربهای را به دست میآورد که نشاندهنده پیشرفت شخصیت در یک حرفه یا کلاس انتخابی است و به بازیکن اجازه میدهد پس از به دست آوردن مقدار مشخص، تواناییهای جدیدی به دست آورد. از محبوب ترین بازیهای این ژانر می توان به Diablo Immortal و Life After اشاره کرد.
بسیاری از بازیهای نقشآفرینی دارای دنیایی باز هستند که به عنوان جهان فراگیر شناخته میشود، که معمولاً پر از هیولاها است که امکان دسترسی به مکانهای مهم بازی مانند شهرها، سیاه چالها و قلعهها را فراهم میکند. از آنجایی که ظهور رایانه های خانگی مقرون به صرفه با محبوبیت بازی های نقش آفرینی کاغذی و مدادی همزمان شد، این سبک یکی از اولین ها در بازی های ویدیویی بود و امروزه نیز محبوبیت خود را ادامه می دهد.
بنابراین، این ژانر روند بازی استراتژیک را دنبال کرده است که از نوبت به مبارزات زمان واقعی حرکت می کند. حرکت به سمت مبارزات واقعی با انتشار Final Fantasy IV از Square ، اولین بازی که از سیستم Active Time Battle استفاده میکند، آغاز شد. این به سرعت با بازی های نقش آفرینی اکشن واقعی مانند سری Mana، Soul Blazer و Ultima VII دنبال شد. اگرچه سیستم نوبتی قدیمیتر هنوز وجود دارد، مانند سری Golden Sun برای Game Boy Advance و همچنین Pokémon. در ادامه به بررسی 7 زیرژانر مهم آن می پردازیم:
5.1 اکشن ار پی جی Action RPG
بازی نقش آفرینی اکشن یا اکشن RPG نوعی بازی ویدئویی نقش آفرینی است که دربرگیرنده نبردهای بیدرنگ است، برخلاف نوبتهای مبتنی بر منو یا مبتنی بر منو، که اغلب عناصری را از بازیهای اکشن یا بازیهای ماجراجویی اکشن به عاریت گرفتهاند. برخی از اولین بازی های اکشن نقش آفرینی توسط نیهون فالکام در دهه 1980 تولید شد، مانند سری Dragon Slayer و بعدها به اصطلاح “کلون های دیابلو” نیز بخشی از این سبک هستند. اگرچه تعریف دقیق ژانر متفاوت است، اما RPG معمولی اکشن تاکید زیادی بر مبارزه دارد، که اغلب ویژگیها و آمار غیر رزمی و تأثیری که بر توسعه شخصیت دارند را سادهسازی یا حذف میکند.
علاوه بر این، مبارزه همیشه با استفاده از یک سیستم زمان واقعی انجام می شود که به توانایی بازیکن برای انجام اقدامات خاص با سرعت و دقت برای تعیین موفقیت بستگی دارد. نه اینکه عمدتاً از ویژگی های شخصیت بازیکن برای تعیین آن استفاده کند.
5.2 ام ام او ار پی جی MMORPG
بازی های نقش آفرینی آنلاین چندنفره یا MMORPG در اواسط تا اواخر دهه 1990 به عنوان یک نوع گرافیکی تجاری و گرافیکی از MUD های مبتنی بر متن که از سال 1978 وجود داشت، پدیدار شد. شخصیت بازیکن، اما شامل صدها بازیکن در تعامل با یکدیگر در یک دنیای پایدار در زمان واقعی است.
مفهوم انبوه چند نفره به سرعت با ژانرهای دیگر ترکیب شد. MMORPG فانتزی، مانند Final Fantasy XI، The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar و The Elder Scrolls Online، محبوبترین نوع MMOG باقی ماندهاند و محبوبترین بازی، World of Warcraft است.
MMORPG علمی تخیلی مانند Phantasy Star Online بخش کوچکتری از بازار را در اختیار دارد که بازی علمی تخیلی فضایی محبوب EVE Online قابل توجه ترین آن است. دیگر بازیهای آنلاین انبوه چند نفره مانند Second Life و Ingress تنظیمات RPG معمولی ندارند.
5.3 روگولایکس Roguelikes
زیرژانر بازی های ویدیویی roguelike نام و عناصر گیم پلی خود را از بازی رایانه ای Rogue در سال 1980 وام گرفته است. به طور سطحی، Roguelike یک خزنده سیاهچال دو بعدی با درجه بالایی از تصادفی بودن از طریق تولید رویهای، تاکید بر توسعه شخصیت آماری، و استفاده از permadeath است.
اگرچه به طور سنتی دارای یک رابط کاربری متنی است، بسیاری از این بازیها از کاشیهای گرافیکی برای غلبه بر محدودیتهای مجموعه شخصیتها استفاده میکنند. بازیهای جدیدتری که از عناصر هک اند اسلش سنتی فاصله میگیرند، اما در غیر این صورت ویژگیهای تولید رویهای و permadeath را حفظ میکنند، گاهی اوقات «روگ لایت» نامیده میشوند.
5.4 تاکتیکال ار پی جی Tactical RPG
زیرژانر بازی نقش آفرینی تاکتیکی عمدتاً به بازی هایی اشاره دارد که گیم پلی بازی های استراتژیک را به عنوان جایگزینی برای سیستم های RPG سنتی ترکیب می کنند. مانند RPG استاندارد، بازیکن یک مهمانی محدود را کنترل می کند و با تعداد مشابهی از دشمنان مبارزه می کند، اما این سبک دارای گیم پلی استراتژیک مانند حرکت تاکتیکی بر روی یک شبکه ایزومتریک است. این ژانر ریشه در بازی های نقش آفرینی رومیزی دارد، جایی که هر بازیکن زمانی برای تصمیم گیری در مورد عملکرد شخصیت های خود دارد.
5.5 سندباکس ار پی جی Sandbox RPG
Sandbox RPG یا Open World RPG به بازیکن مقدار زیادی آزادی می دهد و معمولاً شامل یک رومینگ آزاد تا حدودی بازتر است (به این معنی که بازیکن به یک مسیر محدود محدود به سنگ یا حصار و غیره محدود نمی شود). بازیهای Sandbox RPG شباهتهایی با سایر بازیهای sandbox مانند سری Grand Theft Auto دارند، با تعداد زیادی کاراکتر غیربازیکن قابل تعامل، حجم زیادی از محتوا و معمولاً برخی از بزرگترین جهانها برای کاوش و طولانیترین زمانهای پخش در بین تمام بازیهای RPG به دلیل بینظیر بودن.
5.6 فرست پرشن پارتی باسسد ار پی جی First-person party-based RPG
همچنین به عنوان DRPG (Dungeon RPG) شناخته می شود، این زیرژانر متشکل از بازی های RPG است که در آن بازیکن گروهی از ماجراجویان را در منظر اول شخص از طریق یک سیاه چال یا هزارتو معمولاً در یک محیط مبتنی بر شبکه هدایت می کند. به عنوان مثال میتوان به مجموعههای جادوگری، میت و جادو، و داستان بارد اشاره کرد. و همچنین سری Etrian Odyssey و Elminage. بازیهایی از این نوع به عنوان «blobbers» نیز شناخته میشوند، زیرا بازیکن کل مهمانی را در زمین بازی به صورت یک واحد یا «blob» حرکت میدهد.
اکثر “blobbers” نوبتی هستند، اما برخی از عناوین مانند The Dungeon Master، Legend of Grimrock و Eye of the Beholder به صورت واقعی پخش می شوند. بازیهای اولیه در این سبک فاقد ویژگی نقشهبرداری خودکار هستند و بازیکنان را مجبور میکند تا نقشههای خود را ترسیم کنند تا پیشرفت خود را پیگیری کنند. معماهای محیطی و فضایی رایج هستند، به این معنی که بازیکنان ممکن است مجبور شوند، برای مثال، سنگی را در قسمتی از سطح حرکت دهند تا دروازه ای را در قسمت دیگری از سطح باز کنند.
5.7 مانستر تامر Monster Tamer
گونه ای از فرمول RPG که در آن بازیکن هیولاها را برای مبارزه یا در کنار آنها استخدام می کند. موجودات جمع آوری شده اغلب می توانند برای ایجاد هیولاهای قوی تر یا افزایش توانایی های خود در نبرد پرورش یا پرورش یابند. نمونه ای از بازی های رام کننده هیولا، پوکمون است.
#6 سیمولیشن Simulation از متنوع ترین ژانرهای بازیهای ویدیویی
از دیگر ژانرهای بازیهای ویدیویی، بازیهای Simulation هستند. بازیهای ویدئویی شبیهسازی یک دسته فوقالعاده متنوع از بازیها هستند که عموماً برای شبیهسازی دقیق جنبههای واقعیت واقعی یا تخیلی طراحی شدهاند. از پرطرفدارترین بازیهای این ژانر می توان به Hay Day و eFootball PES اشاره کرد. در ادامه به معرفی 3 زیرژانر مهم آن میپردازیم:
6.1 کانستراکشن اند منیجمنت سیمولیشن Construction and management simulation
بازیهای شبیهسازیهای ساخت و مدیریت (یا CMS) نوعی بازی شبیهسازی هستند که بازیکنان را موظف میکند تا جوامع تخیلی یا پروژههایی را با منابع محدود بسازند، گسترش دهند یا مدیریت کنند.
در بازیهای شهرسازی، بازیکن بهعنوان برنامهریز یا رهبر کلی عمل میکند تا نیازها و خواستههای شخصیتهای بازی را با راهاندازی ساختارهایی برای غذا، سرپناه، سلامت، مراقبت معنوی، رشد اقتصادی و غیره برآورده کند. موفقیت زمانی حاصل میشود که بودجه شهر سود رو به رشدی داشته باشد. و شهروندان سبک زندگی ارتقا یافته ای را در زمینه مسکن، سلامت و کالا تجربه می کنند. در حالی که توسعه نظامی اغلب شامل می شود، تاکید بر قدرت اقتصادی است.
شاید شناخته شده ترین بازی از این نوع SimCity باشد که هنوز هم محبوب است و تأثیر زیادی بر بازی های بعدی شهرسازی داشته است. با این حال، SimCity نیز به ژانر God Games تعلق دارد زیرا به بازیکن توانایی هایی شبیه به خدا را در دستکاری جهان می دهد.
بازیهای شبیهسازی کسبوکار عموماً تلاش میکنند تا یک اقتصاد یا تجارت را شبیهسازی کنند، با بازیکنی که اقتصاد بازی را کنترل میکند. یک بازی شبیهسازی دولتی شامل شبیهسازی سیاستها، دولت یا سیاست یک کشور است، اما معمولاً جنگ را مستثنی میکند. اخیراً این نوع بازی ها لقب «بازی جدی» را به خود گرفته اند.
6.2 لایف سیمولیشن Life simulation
بازی های شبیه سازی زندگی یا بازی های زندگی مصنوعی شامل زندگی یا کنترل یک یا چند زندگی مصنوعی است. یک بازی شبیه سازی زندگی می تواند حول افراد و روابط بچرخد یا می تواند شبیه سازی یک اکوسیستم باشد.
شبیهسازیهای بیولوژیکی ممکن است به بازیکن اجازه دهد تا با ژنتیک، بقا یا اکوسیستم، اغلب در قالب یک بسته آموزشی، آزمایش کند. نمونه اولیه SimLife است. در حالی که نمونه های نسبتاً جدید Jurassic Park: Operation Genesis و Spore هستند. در شبیهسازیهای آموزشی دیگر مانند Wolf، بازیکن به شیوهای نسبتاً واقعبینانه «زندگی» یک حیوان منفرد را انجام میدهد.
با این حال، بازی Creatures, Creatures 2, Creatures 3 به عنوان یکی از بهترین بازیهای شبیهسازی زندگی شناخته میشود که در آن بازیکن نسلهایی از یک گونه را در یک اکوسیستم بسیار دقیق پرورش میدهد. برخلاف سایر ژانرهای بازی، بازی های خدا اغلب دارای هدف تعیین شده ای نیستند که به بازیکن اجازه می دهد بازی را برنده شود. تمرکز یک بازی خدا بر کنترل زندگی مردم است، از مدیریت خرد خانواده گرفته تا نظارت بر ظهور یک تمدن.
بازیهای شبیهسازی اجتماعی، گیمپلی خود را بر تعامل اجتماعی بین زندگیهای مصنوعی متعدد استوار میکنند. معروف ترین نمونه از این سبک، The Sims اثر ویل رایت است. Sims دوستیابی و بازی های شبیه سازی عاشقانه در این دسته قرار می گیرند.
6.3 وهیکل سیمولیشن Vehicle simulation
بازیهای شبیهسازی خودرو، ژانری از بازیهای ویدیویی هستند که تلاش میکنند تا تفسیری واقعبینانه از عملکرد انواع وسایل نقلیه را به بازیکن ارائه دهند. شبیهسازی پرواز به بازیکن وظیفه میدهد که با یک هواپیما، معمولاً یک هواپیما، تا حد امکان واقعی پرواز کند. شبیه سازهای پرواز رزمی محبوب ترین زیرشاخه شبیه سازی هستند. بازیکن هواپیما را کنترل می کند، نه تنها عمل پرواز را شبیه سازی می کند، بلکه موقعیت های جنگی را نیز شبیه سازی می کند. شبیه سازهای پرواز غیرنظامی هم هستند که جنبه رزمی ندارند.
بازیهای مسابقهای معمولاً بازیکن را روی صندلی راننده یک وسیله نقلیه با عملکرد بالا قرار میدهند و از بازیکن میخواهند تا با سایر رانندگان مسابقه دهد یا گاهی اوقات فقط زمان میبرد. این سبک از بازیها یکی از اصلیترین بازیهای رایانهای است و بسیاری از اولین بازیهای رایانهای ساخته شده بخشی از این سبک بودند.
این بازیهای مسابقهای «تخیلی»، بر خلاف همتایان واقعیتر «شبیهسازی مسابقه»، گاهی اوقات بازیهای مسابقهای آرکید نامیده میشوند. اینها عبارتند از Need For Speed، Mario Kart و Gran Turismo. رولینگ و آدامز خاطرنشان می کنند که “بازی های مسابقه ای اغلب در رده های ورزشی فروخته می شوند”، اما “از نقطه نظر طراحی، آنها واقعاً به … شبیه سازی وسایل نقلیه تعلق دارند”.
#7 استراتژی Strategy از پرطرفدارترین ژانرهای بازیهای ویدیویی متمرکز بر گیم پلی
از دیگر ژانرهای بازیهای ویدیویی، بازیهای Strategy هستند. استراتژیک بر گیمپلی تمرکز دارند که نیازمند تفکر و برنامهریزی دقیق و ماهرانه برای دستیابی به پیروزی و مقیاسهای اکشن از سلطه بر جهان تا تاکتیکهای تیمی است. اگر از علاقه مندان این سبک هستید می توانید مقاله بهترین بازیهای سبک استراتژیک کامپیوتری را در بلاگ دیکاردو مطالعه کنید. اندرو رولینگز میگوید: در اکثر بازیهای ویدیویی استراتژیک، به بازیکن یک دید خداگونه از دنیای بازی داده میشود و به طور غیرمستقیم واحدهای تحت فرمان خود را کنترل میکند. از محبوب ترین بازیهای این ژانر میتوان به بازیهای Among Us، Clash Royale ، Clash of Clans ، Lords Mobile و Last Shelter Survival اشاره کرد.
بازیهای استراتژی زمان واقعی اغلب یک بازی انتخاب چند واحدی هستند (چند شخصیت بازی را میتوان به طور همزمان برای انجام وظایف مختلف انتخاب کرد، برخلاف انتخاب فقط یک شخصیت در یک زمان) با نمای آسمان (مشاهده از بالا به پایین) اما برخی از اخیراً بازی هایی مانند Tom Clancy’s EndWar به صورت تک واحدی و نمای سوم شخص هستند. مانند بسیاری از بازیهای RPG، بسیاری از بازیهای استراتژی به تدریج از سیستمهای نوبتی به سیستمهای زمان واقعیتر دور میشوند. پس قطعا استراتژیک از اصلی ترین ژانرهای بازیهای ویدیویی است که در ادامه به بررسی 11 زیرژانر اصلی آن می پردازیم:
7.1 چهار ایکس گیم 4x game
4X به یک ژانر از بازی های ویدیویی استراتژیک با چهار هدف اصلی اشاره دارد: eXplore، eXpand، eXploit و eXterminate. یک بازی 4X می تواند مبتنی بر نوبت یا زمان واقعی باشد. شاید شناخته شده ترین نمونه از این ژانر سریال Civilization از سید مایر باشد. بازیهای 4X اغلب یک دوره زمانی بسیار طولانی را پوشش میدهند و به بازیکن کنترل کل یک تمدن یا گونه را میدهند.
معمولاً این بازیها دارای یک محیط تاریخی هستند که شامل مقدار زیادی از تاریخ بشر (امپراتوری زمین، تمدن، عصر طلایی تمدنها) یا یک محیط علمی تخیلی است که در آن بازیکن گونهای را کنترل میکند که قرار است بر کهکشان تسلط یابد.
7.2 آرتیلری گیم Artillery game
توپخانه نام عمومی بازی های رایانه ای اولیه دو یا سه نفره (معمولاً نوبتی) است که شامل تانک هایی است که با یکدیگر در نبرد یا بازی های مشتق شده مشابه می جنگند. بازیهای توپخانه از اولین بازیهای رایانهای توسعهیافته بودند و میتوان آن را توسعهای از کاربرد اصلی رایانهها در نظر گرفت، که زمانی برای محاسبات نظامی مانند ترسیم مسیر موشکها استفاده میشد.
بازی های توپخانه نوعی بازی تاکتیکی نوبتی در نظر گرفته می شوند، اگرچه آنها به عنوان نوعی “بازی تیراندازی” نیز توصیف شده اند. نمونه هایی از این سبک عبارتند از Pocket Tanks، Hogs of War، Scorched 3D و سری Worms.
7.3 اوتو بتلر اوتو چس Auto battler (Auto chess)
نبرد خودکار، همچنین به عنوان “شطرنج خودکار” شناخته می شود، نوعی بازی استراتژیک است که دارای عناصری شبیه به شطرنج است که در آن بازیکنان شخصیت ها را در یک میدان نبرد شبکه ای در طول مرحله آماده سازی قرار می دهند، و سپس بدون هیچ گونه ورودی مستقیم دیگری از طرف، با شخصیت های تیم مقابل مبارزه می کنند.
این بازی توسط Dota Auto Chess در اوایل سال 2019 ایجاد و محبوب شد و بازیهای بیشتری در این ژانر توسط استودیوهای دیگر مانند Teamfight Tactics، Dota Underlords و Hearthstone Battlegrounds خیلی زود منتشر شد.
7.4 مولتی پلیر آنلاین بتل آرنا Multiplayer online battle arena (MOBA) / Action RTS (ARTS)
عرصه نبرد آنلاین چند نفره (MOBA)، همچنین به عنوان Action RTS (ARTS) شناخته می شود، ژانری از بازی های ویدئویی استراتژیک است که در آن هر بازیکن یک شخصیت واحد را با مجموعه ای از توانایی های منحصر به فرد کنترل می کند که در طول بازی بهبود می یابد و که به استراتژی کلی تیم کمک می کند.
سازههای دفاعی که معمولاً «برجهای» خودکار هستند، برای جلوگیری از این امر در نظر گرفته شدهاند. اولین تیمی که ساختار اصلی حریفان را تخریب کند، برنده مسابقه است. این ژانر به عنوان تلفیقی از بازی های استراتژی زمان واقعی، بازی های نقش آفرینی و بازی های اکشن دیده می شود، با این حال، بازیکنان معمولاً هیچ ساختمان یا واحدی نمی سازند.
7.5 ریل تایم استراتژی ار تی اس Real-time strategy (RTS)
نام مستعار “استراتژی زمان واقعی” (RTS) که معمولاً فقط برای بازی های استراتژی کامپیوتری خاصی به کار می رود، (اما این سبک احتمالاً شناخته شده ترین بازی استراتژیک است و منظور اکثر وب سایت ها وقتی می گویند “بازی های استراتژی” است) نشان می دهد که اکشن در بازی پیوسته است و بازیکنان باید تصمیمات و اقدامات خود را در پس زمینه یک وضعیت بازی دائما در حال تغییر اتخاذ کنند.
گیم پلی استراتژی زمان واقعی با به دست آوردن منابع، ساخت پایگاه، تحقیق در مورد فناوری ها و تولید واحد مشخص می شود. StarCraft از بلیزارد اینترتینمنت یک RTS محبوب است که به صورت رقابتی در کره جنوبی پخش می شود و برای مخاطبان زیادی از تلویزیون پخش می شود. گیم پلی استراتژی زمان واقعی با به دست آوردن منابع، پایه های ساختمانی، فناوری های تحقیق و تولید واحد مشخص می شود. از دیگر بازی های قابل توجه می توان به سری وارکرفت، سری عصر امپراتوری ها، سپیده دم جنگ، شرکت قهرمانان، فرماندهی و تسخیر، و دونه ۲ (در اصل اولین بازی RTS) اشاره کرد. خارج از رایانه های شخصی، بازی های استراتژی بسیار کمی زمان واقعی هستند؛ چند نمونه نبرد برای زمین میانه دوم، پیکمین و جنگ هاله است. حتی تعداد کمتری از قطعات فیزیکی مانند آیس هاوس استفاده می کنند.
7.6 ریل تایم تاکتیکز ار تی تی Real-time tactics (RTT)
تاکتیک های زمان واقعی یک زیرژنر از wargames تاکتیکی بازی در زمان واقعی شبیه سازی ملاحظات و شرایط جنگ عملیاتی و تاکتیک های نظامی است. همچنین گاهی اوقات یک زیرژنر از استراتژی زمان واقعی در نظر گرفته می شود، و به این ترتیب ممکن است در این زمینه به عنوان یک عنصر گیم پلی یا به عنوان پایه ای برای کل بازی وجود داشته باشد.
7.7 تاور دیفنز Tower defense
برج بازی دفاع طرح بسیار ساده است. معمولاً هیولاهای کنترل شده کامپیوتری در طول یک مسیر مجموعه حرکت می کنند و بازیکن باید محل قرار گیرد، یا برج هایی را در طول این مسیر «بسازد» تا دشمنان را بکشد. در برخی از بازی ها، برج ها در طول یک مسیر مجموعه برای دشمنان قرار می گیرند، در حالی که در برخی دیگر برج ها می توانند حرکت دشمن را قطع کنند و مسیر خود را تغییر دهند.
در بیشتر بازی های برج دفاعی برج های مختلف توانایی های مختلفی مانند مسموم کردن دشمنان یا کند کردن آن ها دارند. به بازیکن پول برای کشتن دشمنان اعطا می شود، و این پول می تواند برای خرید برج های بیشتر، یا خرید ارتقاء برای یک برج مانند افزایش قدرت یا محدوده مورد استفاده قرار گیرد.
7.8 ترن بیسد استراتزی تی بی اس Turn-based strategy (TBS)
بازیهای استراتژی مبتنی بر نوبت (TBS) معمولاً برای بازی های استراتژی کامپیوتری خاصی محفوظ است، تا آن ها را از بازی های استراتژی زمان واقعی متمایز کند. بازیکن یک بازی به نوبه خود مبتنی بر یک دوره تجزیه و تحلیل قبل از تعهد به یک عمل بازی مجاز است، و برخی از بازی ها اجازه می دهد تعداد مشخصی از حرکت ها یا اقدامات به نوبه خود انجام شود.
برخی از بازی های استراتژی جدید به نوبه خود مبتنی بر ویژگی های مکانیک گیم پلی های مختلف، با وضوح همزمان از نوبت، هر بازیکن آماده سازی اقدامات آینده خود را در مرحله برنامه ریزی، و سپس اجازه دادن به بازی به دنبال سفارشات داده شده در همان زمان، باعث دستورات توسط اقدامات مخالفان قطع، تغییر گیم پلی از واکنش به عمل حریف به حدس زدن آنها.
7.9 ترن بیسد تاکتیکز تی بی اس Turn-based tactics (TBT)
گیم پلی بازی تاکتیک های مبتنی بر نوبت (TBT) با انتظار بازیکنان برای تکمیل وظایف خود را با استفاده از نیروهای رزمی ارائه شده به آنها، و معمولا با ارائه واقع بینانه نمایندگی تاکتیک های نظامی و عملیات مشخص شده است. از نمونه های این ژانر می توان به جنگ ها، جگن آلیانس و سری ایکس کام و همچنین نقش تاکتیکی بازی بازی هایی مانند نشان آتش و تاکتیک های فانتزی نهایی اشاره کرد.
7.10 وار گیم Wargame
بازی های جنگی یک زیرژانر از بازی های ویدئویی استراتژی هستند که بر جنگ استراتژیک یا تاکتیکی بر روی یک نقشه تأکید دارند. Wargames به طور کلی یکی از چهار فرم archetypal، بسته به اینکه آیا بازی به نوبه خود بر اساس و یا زمان واقعی و اینکه آیا تمرکز بازی بر استراتژی نظامی و یا تاکتیک است.
7.11 گرند استراتژی وارگیم Grand strategy wargame
بازیهای جنگی استراتژی بزرگ یک بازی جنگی است که مکان ها بر استراتژی بزرگ تمرکز می کنند: استراتژی نظامی در سطح حرکت و استفاده از کل دولت ملت یا منابع امپراتوری.
#8 اسپورتز Sports از معروف ترین ژانرهای بازیهای ویدیویی
از دیگر ژانرهای بازیهای ویدیویی، بازیهای Sports هستند. ژانر ورزش بازی های ویدئویی است که شبیه سازی ورزش یا آرکید سبک ورزشی است. تیم مخالف را می توان توسط دیگر افراد زندگی واقعی یا هوش مصنوعی کنترل کرد. اگر شما هم از طرفداران این سبک هستید می توانید مقاله بهترین بازیهای ورزشی برای iOS را در بلاگ دیکاردو مشاهده کنید.
از مشهور ترین بازیهای این ژانر می توان بازیهای Dream League Soccer 2022، Fifa Soccer ، Football Strike ،Top Eleven و Score Match را نام برد. در ادامه به بررسی 4 زیرژانر مهم آن میپردازیم:
8.1 ریسینگ Racing
انواع مختلفی از بازی های مسابقه ای وجود دارد که بازیکن با استفاده از وسایل حمل و نقل با زمان یا حریفان مسابقه می دهد. ژانرهای فرعی شامل شبیه سازهای مسابقه (Gran Turismo) و مسابقات کارت (Mario Kart) هستند. سایر سریهای شبیهساز مسابقه مانند Forza یکی از محبوبترین بازیهای این دسته هستند. اما بازیهای کلاسیک آرکید مانند Pole Position نیز در اینجا گنجانده شدهاند.
8.2 اسپورتز گیم Sports game
بازیهای ورزشی از انجام ورزشهای فیزیکی سنتی تقلید میکنند. برخی بر انجام این ورزش تأکید دارند، در حالی که برخی دیگر بر استراتژی پشت این ورزش تأکید دارند. برخی دیگر این ورزش را برای جلوه های کمیک طعنه می زنند (مانند Arch Rivals). یکی از پرفروشترین سریالهای این سبک، سریال فیفا است.
این ژانر در اوایل تاریخ بازی های ویدیویی پدیدار شد و امروزه همچنان محبوب است. بازیهای دیگر، مانند NBA Jam، این ژانر را هجو میکنند. در حالی که بازیهای دیگری مانند Madden NFL و NBA 2K مشتاقانه منتظر هستند تا واقعگرایی را بازسازی کنند و حس انجام یک ورزش زنده را به تصویر بکشند.
8.3 کامپتتیو Competitive
بازیهای رقابتی آنهایی هستند که دارای ضریب رقابتی بالایی هستند اما ورزشهای سنتی را نشان نمیدهند، مانند بازیهایی که مفهوم آن تخیلی است و توسط سازنده طراحی شده است. (مانند Ball Jacks و Rocket League).
8.4 اسپورتز بیس فایتینگ Sports-based fighting
غالباً مبارزات بسیار واقعیتر از بازیهای مبارزهای سنتی است (اگرچه میزان واقعگرایی میتواند بسیار متفاوت باشد). و بسیاری از آنها دارای فرنچایزهای دنیای واقعی یا مبارزان هستند. نمونه هایی از این موارد عبارتند از Fight Night، UFC و WWE 2K.
#9 ام ام او MMO از ژانرهای بازیهای ویدیویی چندنفره
از دیگر ژانرهای بازیهای ویدیویی، بازیهای MMO هستند. یک بازی آنلاین انبوه چند نفره (همچنین MMO و MMOG نامیده می شود) یک بازی ویدئویی آنلاین چند نفره است که قادر است تعداد زیادی بازیکن را به طور همزمان پشتیبانی کند. بر حسب ضرورت، آنها در اینترنت پخش می شوند. بسیاری از بازی ها حداقل یک دنیای پایدار دارند. با این حال برخی دیگر فقط دارای تعداد زیادی بازیکن هستند که به طور همزمان در یک شکل یا آن شکل بدون هیچ تأثیر ماندگاری بر جهان رقابت می کنند. از مشهورترین بازیهای این ژانر می توان به بازی Plato و Call of Duty Black ops Cold War اشاره کرد.
بازیها را میتوان برای اکثر پلتفرمهای دارای شبکه، از جمله رایانه شخصی، کنسول بازی ویدیویی، یا گوشیهای هوشمند و سایر دستگاههای تلفن همراه یافت. به عنوان مثال می توان به بازی گسترده Minecraft اشاره کرد که می تواند هم به عنوان یک بازی MMO یا یک بازی تک نفره بازی شود.
بازیهای MMO میتوانند بازیکنان را قادر به همکاری و رقابت با یکدیگر در مقیاس بزرگ و گاهی اوقات تعامل معنادار با مردم در سراسر جهان کنند. آنها شامل انواع مختلفی از گیم پلی هستند که نشان دهنده بسیاری از ژانرهای بازی های ویدئویی مانند MMORPG، MMOFPS، MMORTS، MMOTBS و بازی های شبیه سازی MMO هستند. پس با قاطعیت می توان گفت که ام ام او از پرطرفدارترین ژانرهای بازیهای ویدیویی به شمار می روند. اگر شما هم از علاقه مندان این سبک هستید می توانید مقاله بهترین بازیهای چندنفره iOS را در بلاگ دیکاردو مطاله کنید.
#10 آدر نو تیبل ژانرز Other notable genres از ژانرهای بازیهای ویدیویی با 14 زیر ژانر
از دیگر ژانرهای بازیهای ویدیویی، بازیهای Other notable genres هستند. که در ادامه به بررسی 14 زیرژانر اصلی آن می پردازیم:
10.1 بورد گیم اور کارد گیم Board game or card game
بسیاری از بازی های رومیزی و ورقی محبوب نسخه های کامپیوتری دارند. حریفان هوش مصنوعی می توانند به بهبود مهارت فرد در بازی های سنتی کمک کنند. شطرنج، چکرز، اتللو و تخته نرد دارای برنامه های کامپیوتری در سطح جهانی هستند. فال ماهجونگ و بازی های مرتبط با آن در چین و ژاپن بسیار محبوب هستند. Go در آسیای شرقی محبوب است، اگرچه برنامهریزی رایانه برای اجرای خوب Go بسیار دشوار است.
10.2 کاسینو گیم Casino game
سه دسته کلی از بازی های کازینو وجود دارد: ماشین های بازی، بازی های رومیزی و بازی های اعداد تصادفی. دستگاه های بازی مانند دستگاه اسلات و پاچینکو معمولاً توسط یک بازیکن در یک زمان بازی می شوند و برای بازی نیازی به دخالت بازیکنان ندارند. بازیهای رومیزی، مانند بلک جک یا کرپس، شامل یک یا چند بازیکن میشود که به جای یکدیگر با خانه (خود کازینو) رقابت میکنند. بازیهای اعداد تصادفی ممکن است روی میز یا از طریق خرید بلیطها یا کارتهای کاغذی مانند سبک بازی شبیه لوتو یا بینگو انجام شوند.
10.3 کژوال گیمز Casual games
بازیهای معمولی بهگونهای طراحی شدهاند که بهراحتی آنها را برمیدارند و دوباره کنار میگذارند و امکان بازیهای بالقوه کوتاه را فراهم میکنند. مانند Call of Duty و بیشتر بازیهای روی پلتفرم موبایل. این ژانر از بازی به معنای یک سرگرمی کوتاه و آرام است. استراحتی در بین مشاغل دیگر و از این رو در میان افراد جمعیتی که زمان آزاد کمتری دارند محبوبیت بیشتری دارد.
به همین دلیل، بازیها اغلب دارای ذخیرهسازی و همگامسازی خودکار بهصورت استاندارد هستند. بنابراین میتوان بازیها را به حداقل رساند، در حالت خواب قرار داد یا بدون ضرر برای بازیکن متوقف کرد. رهبران بازار در این ژانر اغلب دارای رنگهای جسورانه هستند، برای تعامل شهودی طراحی شدهاند و تعادل بالایی از پاداش نسبت به زمان دارند تا مردم را به عقب برگردانند.
طراحان این بازی ها باید مقدار زیادی “جویس” (عناصر صدا و حرکتی که حواس را تحریک می کند) اضافه کنند تا آنها را در دریایی از بازی های بسیار مشابه برجسته کنند. با توجه به الزامات ذکر شده، بسیاری از این بازی ها بسیار ساده هستند و بدون آموزش های طولانی بازی می شوند. حفظ بازیکنان مستلزم طراحی دقیق سطوح، چالش ها و رویدادها است.
10.4 دیجیتال کالکتیبل کارد گیم Digital collectible card game
بازی با ورق کلکسیونی دیجیتال (DCCG) یک بازی رایانهای یا ویدیویی است که معمولاً به صورت آنلاین انجام میشود و بازیهای کارتی کلکسیونی (CCG) را شبیهسازی میکند. یا در بسیاری از موارد، اصلاً از کارتهایی مانند تصاویر استفاده نمیکند، بلکه از نمادها، آواتارها یا نمادهای دیگر استفاده میکند. نشان دهنده قطعات بازی در ابتدا، DCCG ها به عنوان تکراری از همتای فیزیکی CCG مانند Magic: The Gathering شروع شدند، اما بسیاری از DCCG ها نسخه فیزیکی را کنار گذاشته و منحصراً به عنوان یک بازی ویدیویی مانند Hearthstone منتشر شده اند.
10.5 گاچا گیم Gacha game
بازیهای گاچا بازیهای ویدیویی هستند که مکانیک گاچا (دستگاه فروش اسباببازی) را پیادهسازی میکنند. بازیهای گاچا مانند لوتباکسها، بازیکنان را وادار میکند تا در ارز بازی برای دریافت یک آیتم مجازی تصادفی خرج کنند. بیشتر این بازیها برای بازیهای موبایل رایگان هستند. جایی که گاچا به عنوان انگیزهای برای خرج کردن پول دنیای واقعی عمل میکند.
10.6 هارور گیم Horror game
بازیهای ترسناک، بازیهایی هستند که به طور کلی بدون توجه به نوع گیمپلی، عناصر داستانی ترسناک را در روایت خود گنجاندهاند. این تنها ژانر اصلی بازی ویدیویی است که به جای گیم پلی، حالت گیم پلی یا پلت فرم، با عناصر روایی شناخته می شود. Survival horror زیرشاخه ای از بازی های ترسناک است که بر روی سبک گیم پلی اکشن ماجراجویی تمرکز دارد.
10.7 آیدل گیم Idle game
این ژانر شامل بازی هایی است که بازیکن را با یک کار بی اهمیت، مانند کلیک کردن روی یک کوکی، هدایت می کند. و همانطور که بازی پیشرفت می کند، بازیکن به تدریج برای تکمیل کار مزبور ارتقاء های خاصی دریافت می کند. در مجموع، این بازی ها به دخالت بسیار کمی از بازیکن نیاز دارند و در بیشتر موارد خودشان بازی می کنند. از این رو از کلمه “بیکار” استفاده می شود.
10.8 لاجیک گیم Logic game
بازیهای منطقی از بازیکن میخواهد پازلهای منطقی را حل کند یا در مکانهای پیچیده مانند پیچ و خمها حرکت کند. آنها به خوبی برای بازی های گاه به گاه مناسب هستند، و بازی های پازل تطبیق کاشی یکی از محبوب ترین بازی های گاه به گاه هستند. این سبک اغلب با بازی های ماجراجویی و آموزشی تلاقی می کند. تتریس که یک بازی معمایی نام دارد، به خاطر ایجاد انقلابی در بازی و محبوبیت سبک پازل اعتبار دارد.
10.9 پارتی گیم Party game
بازیهای پارتی بازیهای ویدیویی هستند که بهطور خاص برای بازیهای چند نفره بین بازیکنان زیادی توسعه یافتهاند. به طور معمول، پارتی بازی ها دارای انواع مینی بازی هستند که بین جمع آوری بیشتر یک آیتم خاص نسبت به سایر بازیکنان یا داشتن سریع ترین زمان در چیزی متغیر است. از جمله این بازی ها می توان به سری Mario Party، Crash Bash و Rayman Raving Rabbids اشاره کرد. بازی های چند نفره در مقابل عموماً به عنوان بازی های پارتی در نظر گرفته نمی شوند.
10.10 فوتوگرافی گیم Photography game
یک بازی عکاسی به بازیکنان وظیفه میدهد تا با استفاده از سیستم دوربین درون بازی عکس بگیرند. که معمولاً امتیاز بیشتری برای تصاویر ترکیببندی شده بهتر اعطا میکند. مکانیکهای عکاسی اغلب بهعنوان فرعی در بازیهای ژانرهای دیگر اجرا میشوند، اما بازیهایی نیز وجود دارند که عکاسی حالت اصلی گیمپلی آنهاست. اینها عبارتند از Pokémon Snap، Afrika و سری Fatal Frame.
10.11 پروگرمینگ گیم Programming game
بازی برنامه نویسی یک بازی کامپیوتری است که در آن بازیکن هیچ تاثیر مستقیمی بر روند بازی ندارد. در عوض، یک برنامه کامپیوتری یا اسکریپت به زبان برنامه نویسی خاص حوزه ای نوشته می شود تا اعمال شخصیت ها را کنترل کند (معمولاً روبات ها، تانک ها یا باکتری ها که به دنبال نابودی یکدیگر هستند).
به عنوان مثال، در SpaceChem، بازیکنان مدارهایی را طراحی می کنند که برای ایجاد مولکول از مواد خام استفاده می شود. Final Fantasy XII همچنین شامل برخی از عناصر یک بازی برنامه نویسی است. زیرا بازیکن هوش مصنوعی شخصیت های خود را ایجاد می کند، اگرچه بازیکن همچنین می تواند انتخاب کند که مستقیماً اکشن را کنترل کند.
10.12 سوشال دیداکشن گیم Social deduction game
بازیهای کسر اجتماعی یک بازی است که در آن بازیکنان تلاش میکنند تا نقش پنهان یکدیگر یا وفاداری تیم را کشف کنند. در طول بازی، بازیکنان می توانند از منطق و استدلال قیاسی برای استنباط نقش های یکدیگر استفاده کنند. در حالی که سایر بازیکنان می توانند بلوف بزنند تا بازیکنان به آنها مشکوک نشوند.
یک نمونه قابل توجه از بازی ویدیویی کسر اجتماعی Among Us است که در سال 2020 به دلیل پخش کننده های معروف توییچ و یوتیوبرهایی که آن را بازی می کنند، هجوم زیادی از محبوبیت دریافت کرد.
10.13 تریویا گیم Trivia game
محبوبیت بازی های چیزهای بی اهمیت، به ویژه در تلفن های همراه که افراد تنها چند دقیقه فرصت دارند بازی را انجام دهند، رو به افزایش است. در بازی های چیزهای بی اهمیت، هدف پاسخ دادن به سوالات با هدف کسب امتیاز است.
10.14 تایپینگ گیم Typing game
بازی تایپ هر بازی است که از تایپ به عنوان روش اصلی تعامل استفاده می کند. در حالی که آنها ابتدا به عنوان یک نوع بازی آموزشی شروع به کار کردند، اما بعداً به دلیل کشف احتمالات در این ژانر توسط توسعه دهندگان مستقل، بیشتر بر سرگرمی متمرکز شدند.
#11 ویدیو گیم ژانرز بای پرپس Video game genres by purpose از دیگر ژانرهای بازیهای ویدیویی
از دیگر ژانرهای بازیهای ویدیویی، بازیهای Video game genres by purpose هستند. در حالی که بیشتر بازی های ویدئویی به عنوان سرگرمی طراحی می شوند، بسیاری از بازی های ویدئویی با اهداف اضافی طراحی شده اند. این اهداف به اندازه ماهیت خود اطلاعات متنوع هستند. برای اطلاع رسانی، متقاعد کردن یا تحریک کردن. این بازی ها می توانند هر نوع گیم پلی، از پازل گرفته تا اکشن و ماجراجویی داشته باشند.
در ادامه به معرفی و بررسی 9 زیرژانر اصلی آن می پردازیم:
11.1 ادور گیم Advergame
Advergames، در زمینه ژانرهای بازیهای ویدیویی، به نرم افزار تبلیغاتی اطلاق می شود که به طور خاص برای تبلیغ یک محصول، سازمان یا دیدگاه ساخته شده است. اولین بازیهای تبلیغاتی توسط برندهای Chef Boyardee، Coca Cola و Samsung بر روی فلاپی دیسک توزیع شدند. در حالی که اولین بازی تبلیغاتی جعبه غلات Chex Quest در سال 1996 بود.
اکثر بازیهای تبلیغاتی به صورت آنلاین یافت میشوند و بیشتر شامل بازیهای فلش ساده و ارزان میشوند. برخی از بازی های تبلیغاتی مانند Pepsiman برای سونی پلی استیشن برای کنسول ها منتشر شدند.
11.2 آرت گیم Art game
بازی های هنری به گونه ای طراحی می شوند که بر هنر تأکید کنند یا ساختار آن ها به منظور ایجاد نوعی واکنش غیر لودولوژیک در مخاطبان است. بازیهای هنری معمولاً برای داشتن ظاهری منحصربهفرد و غیر متعارف از راه خود خارج میشوند و اغلب به دلیل زیبایی زیباییشناختی یا پیچیدگی در طراحی متمایز هستند.
این مفهوم به قلمرو بازیهای اصلاحشده (“مدل”) گسترش مییابد. زمانی که تغییراتی در بازیهای غیر هنری موجود ایجاد شده است تا نتایج گرافیکی بهعنوان یک نمایش هنری در نظر گرفته شود، برخلاف تغییراتی که برای تغییر سناریوهای بازی یا داستان سرایی انجام میشود. بازی های اصلاح شده ای که برای اهداف هنری ایجاد می شوند، گاهی اوقات به عنوان “هنر بازی های ویدئویی” نامیده می شوند.
11.3 کاژوال گیم Casual game
بازیهای معمولی قوانین یا تکنیکهای بازی بسیار ساده و درجه استراتژی بسیار پایینی دارند. آنها همچنین نیازی به تعهد طولانی مدت یا مهارت های خاصی برای بازی ندارند و یادگیری و بازی آنها را به عنوان سرگرمی آسان می کند. هزینه های تولید و توزیع نسبتا پایینی برای تولید کننده وجود دارد.
بازیهای معمولی معمولاً بر روی رایانه شخصی به صورت آنلاین در مرورگرهای وب بازی میشوند، اگرچه اکنون در کنسولهای بازی محبوب شدهاند. هدف از بازی گاه به گاه سرگرمی است، اما با تعهد بسیار پایین تر از سایر بازی های ویدیویی.
11.4 کریستین گیم Christian game
بازیهای مسیحی تلاش میکنند تا اهداف دوگانه اشاعه دین مسیحی را به غیر ایمانداران از طریق بازیهای ویدیویی فراهم کنند. و به بازیکنانی که مسیحی بودن را میشناسند، مجموعهای از بازیها را ارائه دهند. بازیهای ویدیویی مسیحی برای اولین بار توسط Wisdom Tree برای NES، بدون مجوز توسعه یافتند.
در حالی که عموماً به عنوان عناوین مشتق شده توسط فرهنگ رایج بازی در نظر گرفته میشوند، بازیهای مسیحی با این وجود از زمان پیدایش خود گسترش یافتهاند.
11.5 اجوکیشن گیم Educational game
بازی های آموزشی همانطور که از نام آن پیداست سعی در آموزش استفاده از بازی به عنوان وسیله نقلیه به کاربر دارد. بیشتر این نوع بازیها کاربران جوان را از سنین حدود سه سال تا اواسط نوجوانی هدف قرار میدهند. پس از اواسط نوجوانی، موضوعات آنقدر پیچیده میشوند (مانند حساب دیفرانسیل و انتگرال) که آموزش از طریق بازی غیرعملی است. زیرژانرها در زمینه هایی مانند ریاضی یا تایپ وجود دارند.
11.6 اسپورتس Esports
بازیهای ورزشی، بازیهای چند نفره هستند که معمولاً به صورت رقابتی در سطح حرفهای انجام میشوند. این بازیها اغلب مخاطبان بازیهای «سختکور» هستند و معمولاً بازیهای تیراندازی اول شخص هستند که به سرعت و هماهنگی واکنش مبتنی بر انقباض یا بازیهای استراتژی زمان واقعی نیاز دارند.
11.7 اکسرگیم فیتنس گیم Exergame (Fitness Game)
اگزرگیم یک بازی ویدئویی است که ورزش را فراهم می کند. «Exergames» به دو پیادهسازی اصلی تقسیم میشود، آنهایی که یک بازی دارند که به طور خاص برای استفاده از یک دستگاه ورودی تمرین طراحی شده است. و پیادهسازیهایی که از یک سبک بازی استفاده میکنند.
بازیها در مقوله سرگرمی قرار میگیرند و به همین ترتیب «Exergames» نیز دستهای از «تشریح» هستند (از «ورزش» و «سرگرمی» تشکیل شدهاند). “تمرین” به یکی از جنبه های اضافه کردن سرگرمی به یک تمرین ورزشی اشاره دارد.
11.8 پرسونالیزد گیم Personalized game
بازی های شخصی شده برای یک بازیکن خاص یا گروهی از بازیکنان معمولا به عنوان هدیه ایجاد می شوند. آنها دست ساخته شده اند تا نام ها، مکان ها و رویدادهای واقعی از زندگی گیرنده را نشان دهند. مناسبت های معمول برای چنین بازی هایی تولد، سالگرد و پیشنهاد نامزدی است.
11.9 سریس گیم Serious game
بازی های جدی برای آموزش یا آموزش بازیکن در نظر گرفته شده است. این بازیها تمایل به ترویج «آموزش، علم، تغییرات اجتماعی، مراقبتهای بهداشتی یا حتی ارتش» دارند. برخی از این بازیها هیچ پایان یا هدف خاصی در بازی ندارند. در عوض، بازیکن یک درس زندگی واقعی را از بازی می آموزد. برای مثال، بازیهای وبسایتهایی مانند Newsgaming.com و gamesforchange.org با استفاده از ویژگیهای متمایز بازیها، مسائل سیاسی را مطرح میکنند.
#12 سندباکس اوپن وورد گیمز Sandbox / open world games یکی دیگر از ژانرهای بازیهای ویدیویی با اهداف متمرکز
از دیگر ژانرهای بازیهای ویدیویی، بازیهای Sandbox / open world games هستند. بازیهای سندباکس و جهان باز بهطور خاص ژانرهای بازیهای ویدیویی نیستند، زیرا به طور کلی ویژگیهای گیمپلی را توصیف میکنند، اما اغلب بازیها به عنوان یک sandbox یا یک بازی جهان باز توصیف میشوند که گویی یک ژانر تعیینکننده است. آنها برای چنین اهداف متمایز در اینجا گنجانده شده اند. در ادامه به معرفی 3 زیرژانر آصلی آن می پردازیم:
12.1 سندباکس Sandbox
بازی sandbox یک بازی ویدیویی با عنصر گیم پلی است که در صورت وجود چنین هدفی به بازیکن خلاقیت بالایی برای تکمیل وظایف به سمت هدف در بازی می دهد. برخی از بازیها بهعنوان بازیهای sandbox خالص و بدون هدف وجود دارند. اینها همچنین به عنوان اسباب بازی های غیر بازی یا نرم افزاری شناخته می شوند.
معمولاً بازیهای sandbox از ترکیب این عناصر خلاقانه در ژانرهای دیگر و امکان گیمپلی نوظهور ناشی میشوند. بازی های سندباکس اغلب با مفاهیم جهان باز همراه هستند که به بازیکن آزادی حرکت و پیشرفت در دنیای بازی را می دهد. اصطلاح “جعبه شنی” از ماهیت جعبه شنی ناشی می شود که به کودکان اجازه می دهد تقریباً هر چیزی را که می خواهند در آن ایجاد کنند.
بازیهای Sandbox همچنین با قابلیت تعامل اجتماعی و اشتراکگذاری محتوای تولید شده توسط کاربر در اینترنت مانند Second Life (2003) جایگاه خود را پیدا کردند. Minecraft (2011) یکی از موفقترین نمونههای بازی sandbox است که بازیکنان میتوانند در هر دو حالت خلاقانه و از طریق حالتهای بقای هدفمحور بیشتر لذت ببرند.
12.2 کرتیو Creative
بازیهای خلاق، بازیهایی هستند که اغلب در ژانرهای دیگر پایهگذاری شدهاند، اما حالتهای خاصی از گیمپلی دارند که امکان گیمپلی Sandbox و/یا Openworld را فراهم میکنند. استفاده از یک حالت بازی «خلاق» از همان جنبهها، داراییها، مکانیکها و غیره بسیار رایج است.
با این حال، همیشه اینطور نیست زیرا برخی از بازیها از داراییهایی استفاده میکنند که در بازی معمولی در دسترس نیستند. داستان/روایت اغلب در این حالت ها حذف می شود یا وجود ندارد. با این حال، در حالی که به طور کلی نادر است، حالتهای خلاقانه دارای داستانی مستقل از بازی اصلی یا حتی یک بازی کاملاً مستقل هستند.
12.3 اوپن وورلد Open world
در بازیهای ویدیویی، جهان باز مکانیک بازی برای استفاده از دنیای مجازی است که بازیکن میتواند آزادانه به اهداف خود بپردازد و به آن نزدیک شود. در حالی که بازیها از دهه 1980 از طرحهای جهان باز استفاده میکردند، پیادهسازی در Grand Theft Auto III (2001) استانداردی را ایجاد کرد که از آن زمان استفاده شده است.
بازیهای جهانهای رومینگ باز یا آزاد معمولاً فاقد ساختارهای سطحی مانند دیوارها و درهای قفل شده، یا دیوارهای نامرئی در مناطق بازتر هستند که مانع از ورود بازیکن به فراتر از آنها میشود. فقط در محدوده یک بازی جهان باز، بازیکنان با ویژگی های جغرافیایی مانند اقیانوس های وسیع یا کوه های صعب العبور محدود می شوند.
بازیکنان معمولاً هنگام حرکت در دنیای بازی با صفحههای بارگیری معمولی در طرحهای سطح خطی مواجه نمیشوند، زیرا بازی جهان باز از تکنیکهای ذخیرهسازی استراتژیک و حافظه برای بارگذاری دنیای بازی به شیوهای پویا و بدون درز استفاده میکند. بازیهای جهان باز همچنان محدودیتهای زیادی را در محیط بازی اعمال میکنند، چه به دلیل محدودیتهای فنی مطلق و چه به دلیل محدودیتهای بازی که توسط خطی بودن بازی اعمال میشود.
#13 ساینتیفیک استادیز Scientific studies آخرین مورد از لیست ژانرهای بازیهای ویدیویی
آخرین مورد از لیست ژانرهای بازیهای ویدیویی، بازیهای Scientific studies هستند. از آنجایی که بازی های ویدیویی به طور فزاینده ای موضوع مطالعات علمی هستند، ژانرهای بازی خود به موضوع مطالعه تبدیل می شوند.
تلاش اولیه برای تجزیه و تحلیل ژانرهای اکشن و ماجراجویی در مقاله کنفرانس توسعه دهندگان بازی در سال 2000 با عنوان “بیشتر بدون دست: گرفتن دنیای سه بعدی” ظاهر شد. این به نقد انواع بازیهای ماجراجویی و اکشن پرداخت تا گیمپلی و تعامل را برای ژانرهای ماجراجویی، اکشن و ترکیبی دستهبندی کند.
تکنیکهای مقیاسبندی آماری در مطالعهای که در سمپوزیوم بازی ویدیویی Siggraph در سال 2007 ارائه شد برای تبدیل رتبهبندی موضوعی شباهت بازی به نقشههای بصری ژانرهای بازی استفاده شد. نقشه ها برخی از ژانرهای رایج شناسایی شده مانند تیراندازی اول شخص و بازی های خدا را بازتولید کردند.
کلام آخر
ممنون از اینکه تا آخر مقاله با ما همراه بودید. شما می توانید بهترین مقالات را در بلاگ دیکاردو مطالعه کنید و از آخرین اخبار روز دنیای گیم آگاه شوید. اگر شما هم تجربه ی ژانرهای معرفی شده را در بازیهای گوناگون داشته اید می توانید در قسمت نظرات تجربه ی خود را با ما به اشتراک بگذارید.